MIFID 2: Europese Eenheidsworst

Pfäffikon SZ, Switzerland – De hoofdrol voor de start van de internationale beursgeschiedenis komt toe aan de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Zij gaat in 1602 als eerste bedrijf in Amsterdam naar de beurs en is daarmee grondlegger van de eerste aandelenbeurs. De basis van investeren op de mondiale beurzen wordt echter steeds meer verlaten. De EU schotelt u in 2018 met MIFID 2 een Europese eenheidsworst voor.

Conservatief
Onlangs hoorde ik op de Zwitserse radio dat één van de Kantonalbanken onderzoek had gedaan naar de opbouw van de Zwitserse economie. De uitkomst was dat maar liefst twee derde van de Zwitserse economie gedragen wordt door relatief kleine familiebedrijven. Daartussen zitten natuurlijk ook grotere zoals het bekende Victorinox gevestigd in Schwyz. Opvallend is dat deze familiebedrijven zeer goed gekapitaliseerd zijn en daardoor beter in staat zijn om een lange termijn strategie succesvol uit te rollen. Zwitserland kent tevens verschillende beursnoteringen van kleine bedrijven die zeer interessant voor u als investeerder zijn; dit terzijde.

MIFID 2
In 2018 ziet MIFID 2 het levenslicht. MIFID 2 moet er voor zorgen dat de beleggende cliënt transparant en goedkoop geholpen wordt. MIFID 2 is echter een zegen voor bedrijven die deze gereguleerde opgelegde hulp helemaal niet nodig hebben. De klant wordt min of meer gedwongen te kiezen voor goedkope en hersenloze producten zoals de ETF of indextrackers. Directe research is duur en wordt in rekening gebracht, waardoor de actieve manager sowieso 0:2 achter staat. MIFID 2 draagt bij aan de korte termijn hype en het doorschieten van peperdure large caps omdat deze opgenomen zijn in verschillende indices.

Beroep Kapot
MIFID 2 draait het vak van direct investeren – zoals het circa 1600 bedacht is – de nek om. Een nadelig bijverschijnsel van MIFID 2 is dat relatief kleine onbekende bedrijven vergeten worden in de investerings scope. Deze bedrijven zijn – om uitlopende redenen – niet opgenomen in een index. Dat de opname van een bedrijf in een bepaalde index garant staat voor kwaliteit is een denkfout. De criteria die ten grondslag ligt van de meeste indices is op zijn zachtst gezegd arbitrair. Het lijkt mij dat de EU er verstandiger aan had gedaan een model te bedenken waarbij juist de kleinere bedrijven geholpen worden. Het spekken van de kas bij Amazon, Apple of Aramco is de omgekeerde wereld. Om maar te zwijgen over de rotzooi die een gemiddelde index verscholen in zich herbergt.

MIFID 2 is kennelijk ontworpen door beleidsmakers die geen kaas gegeten hebben van beursgenoteerde financiering op maat. En inderdaad, na de volgende crash – die zeker komt – zullen de onzinnige regeltjes alleen maar gaan toenemen. Dat MIFID 2 bijdraagt aan het opblazen van indices lijken de Europese beleidsmakers zich helaas niet te realiseren. Of u onder de streep geholpen bent met de veronderstelde transparantie van MIFID 2 is nog maar de vraag.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is CIO bij Thirteen Asset Management AG. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.