Blue Monday

Barcelona – Heel langzaam zien we wat verkoopdruk opdoemen. De Nikkei ging 1,2 procent onderuit. Politieke onzekerheid en de resultaten van JP Morgan Chase wogen op de Japanse index. De AEX is volgzaam.

De Amerikaanse bank JP Morgan Chase, die vrijdag met cijfers over het 2009 kwam, wist de hoge verwachtingen van beleggers niet waar te maken. Ook het consumenten- vertrouwen in Amerika viel tegen.

Met name de verliezen op de slechte leningen en de kredietkaarten wekken de vrees dat de recente rally te ver is doorgeschoten. Verder wordt de stemming gedrukt door de verzwakkende euro als gevolg van de Griekse schuldenzee.

De Aziatische markten stonden vanochtend onder druk. Handelaren zijn echter wat terughoudend omdat Wall Street gesloten is vanwege M. Luther King Day. Met een gesloten Wall Street denken wij dat beleggers relatief dicht bij huis blijven.

Op Slot
Wij houden de ©OLUMBEURS-Portefeuille op slot en kijken de dansende koersen rustig aan. Er staat geen richtinggevend nieuws op de agenda.

Deze week komen in de Verenigde Staten andere grote banken met cijfers, onder meer Bank of AmericaMorgan Stanley en Goldman Sachs. Dan zal duidelijk worden of de recente verkoopdruk een vervolg gaat krijgen.

En vandaag is het weer zover: “Blue Monday“, oftewel de meest deprimerende dag van het jaar.

De vader van de “blauwe maandag” is de Engelse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht een wetenschappelijke formule waaruit bleek dat de derde maandag in januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Het is maar even dat u het weet.


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.