Valuta Voordelen

Pfäffikon SZ, Switzerland – Het zal u niet ontgaan zijn hoe de regering Trump voordeel probeert te halen uit de onbalans tussen verschillende handelsrelaties die de VS onderhoudt. In een aantal gevallen heeft Trump zeker een punt. Dit neemt niet weg dat Trump vaak bewust een eenzijdig, onrealistisch en opgeblazen beeld schept. Trump noemt de VS de kassa van de wereld waar iedereen geld uithaalt. Maar hoe zit het eigenlijk met de US Dollar?

Herverkiezing
Trump is druk in de weer met zijn herverkiezing. Dit lijkt ver weg, maar Trump weet als geen ander dat hij de geesten – met name in zijn partij – moet rijpen. Grote handelsblokken publiekelijk aanpakken is de remedie om het volk te doen geloven dat hij er alles aan doet om de economie van de VS verder te stutten. Zelfs zogenaamde experts schreeuwen moord en brand dat Trump de wereld in een recessie stort. Niets is minder waar.

Trump is misschien wispelturig maar niet gek. En zijn rechterhand Wilbur Ross al helemaal niet. Trump weet als geen ander dat zijn importheffingen de wereldhandel nooit onderuit zullen halen. Handelaren lachen om de importheffingen en spinnen garen bij de dadendrang van de Amerikaanse President. De zwarte handel viert hoogtij onder het regime van Trump. Trump is een meester in onzin uitkramen, toezeggingen lospeuteren en doelen nastreven die eigenlijk niet bestaan of bij voorbaat onhaalbaar zijn. Voor degene die Trump al wat langer volgt is zijn gedrag geen verrassing. Trump wil winnen, en wint vrijwel altijd op een manier die op het eerste gezicht gestoord lijkt.

Propaganda
Wanneer we bijvoorbeeld naar de onbalans tussen de VS en China kijken met betrekking tot de im- en export, dan worden de verschillen duidelijk. Trump maakt handig gebruik van de situatie door China te verwijten de kassa in de VS leeg te halen. Dit is pure propaganda om met name zijn politieke doelen veilig te stellen.

Wat Trump bewust vergeet te vertellen is het onmetelijke voordeel dat de VS geniet op valutagebied. De Amerikaanse dollar is de grootste financiële printer ter wereld en dat weet Trump als geen ander. Niemand in de wereld geniet dit immense voordeel. Sterker nog, de vermeende rijkdom van Trump is grotendeels ontleent aan dit valuta voordeel.

Laat u geen zand in de ogen gooien door de uitlatingen van Trump. Ze hebben vrijwel allemaal een dubbele bodem. Zowel zogenaamde experts als het grote publiek laten zich op het verkeerde been zetten door Trump. Wanneer blijkt dat de dadendrang van Trump slechts wapengekletter is en geen enkele impact heeft kan de aandelenbeurs u richting het einde van het jaar nog wel eens positief verrassen.

Rest mij u een goede handelsweek te wensen.


Jan Dwarshuis is CIO bij Thirteen Asset Management AG. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.