Onrust

Pfäffikon SZ, Switzerland – De wereld veranderd in een rap tempo. Verschillende platformen draaien willens en wetens de duimschroeven aan voor hardwerkende ondernemers. De elektrische auto krijgt steeds meer bijval en de Bitcoin wordt omarmd als geniale oplossing. Het zijn een aantal ontwikkelingen die onomkeerbaar lijken. Sociale onrust ligt echter op de loer.

Transitie
De afgelopen week sprak ik met iemand uit het hogere kader van een bekend energiebedrijf. Opvallend is dat men intern druk doende is met een analyse over de impact van de aanstaande energietransitie. De uitkomsten liegen er vooralsnog niet om. Verschillende industrieën staan aan de vooravond van complete uitroeiing. De sociale impact zal ongekend zijn.

Auto industrie
Een simpel voorbeeld is de auto industrie. Wanneer de steeds meer omarmde elektrische auto aan populariteit wint, zullen werkplaatsen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Een uitlaat vervangen is immers verleden tijd, maar ook de kleine beurt is bij elektrische auto’s niet meer nodig. Toeleveranciers zullen in alle lagen van de auto industrie keihard geraakt worden. Om nog maar te zwijgen over de impact van het fenomeen ‘sharing economy’. Het bezit van een auto of een boot is in de toekomst inderdaad voor ‘losers’ en wellicht is een onrendabel huis dit ook.

Aramco
Wie denkt dat alleen de middenlaag zal worden weggevaagd heeft het mis. In bijvoorbeeld Saudi Arabië zal er meer veranderen dan men lief is. Het wordt een hele kluif om alle volksstammen onder de knoet te houden. De eerste tekenen om in te spelen op de nieuwe situatie tekenen zich al langzaam af. Het is geen toeval dat het grootste oliebedrijf ter wereld – Saudi Aramco – stap voor stap naar de beurs zal worden gebracht nu de heren er nog een fatsoenlijke prijs voor kunnen krijgen. Toch zal ook Saudi Arabië niet ontkomen aan veel sociale onrust. Aan de tijd dat problemen of gewenste levensstandaarden eindeloos afgekocht kunnen worden komt een einde.

Ondertussen kan de man in de straat zich opmaken voor een totale industriële verschuiving die zijn weerga niet zal kennen. Velen vinden het fantastisch om deze tijd van verandering en vooruitgang mee te maken. Toegegeven, dit is ook geweldig en biedt enorme mogelijkheden op allerlei gebied. Toch zullen eerst decennia van onrust en onbehagen grote bevolkingsgroepen angst aanjagen; zorg ervoor dat u goed bent voorbereid.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is CIO bij Thirteen Asset Management AG. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.