De Lantaarnpaal

Rotterdam – Beleggers bouwden gisteren alvast hun eigen feestje zo vlak voor de Kerst. En dat kwam ons goed uit. Met een slot boven de psychologische grens van 300 punten – welke eigenlijk geen psychologische grens meer is zo langzamerhand – markeren een handjevol investeerders hun tijdelijke optimisme. Het is net alsof uw teckel of border terrier uitbundig tegen een lantaarnpaal staat te plassen.

Dalende rentetarieven waren een eerste aanzet voor het – voor velen onverwachtse – feestje. Spanje plaatste succesvol kortlopend staatspapier, maar ook de opmerkelijk dalende rente in Italië gaf de beleggingsburger moed. Dat alleen het pittoreske Nederland in 2012 al een financieringsbehoefte heeft van 99,6 mrd laten we zo vlak voor de feestdagen maar even buiten beschouwing. Om over wat andere Euro landen zoals Italië nog maar te zwijgen. Al met al is het een ambitieus plan van doorrollen dat de revue nog gaat passeren volgend jaar in onze virtuele financiële wereld.

Notoire Onheilsprofeten
Van de andere kant van de grote plas waaiden er ook nog de nodige opstekers over. Sterk meevallende cijfers over de woningbouw in de VS gaf Wall-Street vleugels. Overigens doet de Amerikaanse beurs het dit jaar nog niet eens zo slecht. Het zou ons niet verbazen als de VS in 2012 gewoon een aardige groei laat zien, dit in tegenstelling tot wat veel andere notoire onheilsprofeten schetsen.

Daar waar Nederland eind jaren tachtig en de jaren negentig Duitsland – en niet alleen op voetbalgebied – de les las, lijkt dat beeld nu te kantelen. De gepeperde rekening die West-Duitsland betaalde voor de val van de muur lijkt alweer een eeuw geleden en vergeten. Maar de Duitsers hebben er weer zin in. Het Duitse ondernemersvertrouwen – gemeten door het onderzoeksinstituut IFO – bleef in december steken op 107,2. En dat wakkerde de ultieme wens aan dat het degelijke Duitse motorblok de Europese economie wederom uit het slop zal trekken.

In de Hollandse polder is het beeld echter ronduit somber te noemen. De gemiddelde Hollandse konijnenkop lijkt met z’n hoofd tegen een lantaarnpaal gelopen te zijn. De indicator van het consumentenvertrouwen daalde maar liefst 5 punten en kwam uit op -37. Over met name de financiële situatie is de onder NAP wonende onderdaan van Beatrix – en Donner – wellicht haast depressief. De koopbereidheid staat gelijk aan de temperatuur van uw vrieskist. Den Haag mag overuren gaan maken om dit vertrouwen te repareren.

Feest
En wat wij gaan doen in 2012? De details volgen nog. 2012 moet voor ons een – beleggings – feestje gaan worden. Tot de jaarwisseling verwachten we weinig spektakel, maar we anticiperen al een paar weken op sterk oplopende koersen. Gisteren was leuk, maar we zijn nog niet tevreden. De huidige opwaartse beweging zal naar ons idee nog wat meer vorm gaan krijgen na 1 januari omdat er dan veel vers geld naar de beurzen zal stromen. Dat is al jaren zo, dus dat is nu ook het geval. Een no-brainer. En daarom denken wij – ondanks de bear market – opgewekt tijdelijk opwaarts.

Verder draait het bij ons al jaren om het managen van de volatiliteit. Hoe volatieler de markt, hoe harder wij lachen. En of dat nu opwaarts of neerwaarts is, interesseert ons geen snars. Liever neerwaarts omdat die trend vaak duidelijker te herkennen is en zich zalig snel voltrekt. Wat hebben we immers aan een treuzelende opgaande markt. Niets! Nee, naar ons idee zal de markt nog wel eens wat verder kunnen oplopen om vervolgens rücksichtslos – totaal onverwachts – tegen een slecht verlichte lantaarnpaal te knallen. U weet wat u te doen staat in 2012.


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.