Groeistuipen

Amsterdam – De Amerikaanse beleggers lijken steeds meer te kijken naar groei in plaats van rente en inflatie. Is dat de juiste weg? Toen Ben Bernanke zijn rentebesluit nog moest nemen sprak ik de verwachting uit dat de belegger meer gaat kijken naar de groeiperspectieven in plaats van rente en inflatie. Gisteren dook de Dow-Jones toch nog in het rood mede omdat de zorgen over de groei zich inderdaad langzaam gaan opstapelen maar het soebatten over de rente is eerlijk gezegd ook nog steeds niet van tafel.

Terreurdreiging
Een lagere opening dus vanochtend waarbij de terreurdreiging bij onze eilandbewoners de rest doet. Als dat maar goed gaat vandaag. De AEX kan maar geen richting kiezen de laatste weken, dus een uitbraak kan naar mijn mening niet echt lang meer uitblijven. De steun zou volgens mij met name uit de hoek van de financiële waarden moeten komen, omdat ze nog steeds spot en spotgoedkoop zijn. Shell heeft wat dat betreft recent even zijn werk gedaan. Gek genoeg laten de financiële waarden prima cijfers zien maar vallen voor de haussiergerichte belegger helaas in een behoorlijk slechte markt. De pure verzekeraar Aegon heeft het met name op beleggingsgebied beter gedaan dan ik verwacht had in deze bijzonder slechte periode en dat vind ik toch een knap staaltje werk, ondanks dat het ogenschijnlijk een slecht cijfer is. Bij Fortis draait de bank als een trein en valt de verzekeringshoek wat tegen. Volgens velen is Fortis hét financiële aandeel dat je moet hebben de komende maanden. Misschien is dat de reden dat het als enige in het groen noteert vanochtend vlak na opening. En last but not least waren de cijfers van ING in beide takken van sport goed te noemen.

Gedoe bij ING
Wat gedoe bij ING-direct werpt echter een kleine negatieve schaduw op de cijfers, maar volgens mij is dat van tijdelijke aard. ING blijft voorlopig mijn favoriet, maar Fortis begint wel om mijn gunst te wedijveren. De reden waarom ik er (nog) geen positie in heb is simpel en eigenlijk eenvoudig uit te leggen aan de beweging van vanochtend. De AEX moet eerdaags richting gaan kiezen en velen denken noordwaarts. Ik verwacht aanhoudende volatiliteit waarbij we toch nog een keertje zuidwaarts zouden moeten gaan. Zo langzamerhand sta ik daar geloof ik zo’n beetje alleen in. Dan gaat ING natuurlijk ook nog eventjes wat harder mee omlaag natuurlijk. Mooie cijfers of niet! Vandaag zie je dat simpel op de dieproodgekleurde borden gebeuren.

Groeivertraging, aanhoudende rentestrubbelingen, inflatiegedoe, oplopende olie, koper en goudprijzen, het Midden-Oosten en nu nog wat onverwachtse terreurdreiging er bovenop. Niet echt een markt om vol long in te gaan volgens mij, maar om bescheiden de ontwikkelingen af te wachten. “Niets” doen is nog steeds een strategie waar ik me comfortabel bij voel, maar het uur u komt langzaam maar zeker dichterbij.


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en was destijds columnist bij Inveztor: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.