Gevecht om de Toekomst

Pfäffikon SZ, Switzerland – De smartphone maakt de dienst uit. Wie een plekje weet te bemachtigen op uw smartphone scherm is spekkoper. Dat het achterliggende bedrijf van de app nog nooit geld verdient heeft, doet er kennelijk niet toe. Beleggers hebben een heilig vertrouwen in de toekomst, aangezwengeld door zogenaamde zieners. Maar laat de oude industrie zich wel zo makkelijk wegdrukken?

Beursgang
Spotify is het nieuwste voorbeeld waarbij de beursgang een immense waarde van de muzikale streamingdienst gaat vertegenwoordigen. Wederom wordt er een bedrijf naar de beurs gebracht wat nog nooit winst heeft gemaakt. De concurrentie in de muziekindustrie is moordend en het bevestigd nog een ander fenomeen. Degene die de muziek daadwerkelijk produceert wordt afgescheept met een fooi; bij meer apps zien we dit fenomeen. Het businessmodel van restaurants, mobiliteit en tijdelijke woningverhuur kraken ook. De meeste platformen vertegenwoordigen een enorme beurswaarde, maar maken geen winst. Iedereen weet dat dit geen stand zal houden.

Aartsrivalen
Interessant is de recente samenwerking tussen BMW en Daimler (Mercedes-Benz). Decennia lang waren zij elkaars aartsrivalen, maar daar komt gedeeltelijk een einde aan. De twee Duitse autofabrikanten willen marktleider worden op het gebied van nieuwe mobiliteitsdiensten. Andere activiteiten die de fabrikanten zullen bundelen zijn de ontwikkeling van apps voor taxidiensten en apps die de consument helpen om de juiste vervoermiddelen te kiezen, te betalen met dezelfde app. Het gaat daarbij niet alleen om auto’s, maar bijvoorbeeld ook om het openbaar vervoer of vliegreizen.

Krachtig Signaal
De 50/50 joint venture tussen BMW en Daimler is een krachtig signaal richting Silicon Valley. De oude industrie laat het er niet bij zitten en dwingt partijen als Uber tot heroverweging van hun beoogde doelen. De oude industrie verdient immers nog bakken met geld, alleen zijn ze ontevreden over hun beurswaarde omdat de belegger (nog) niet inziet dat BMW en Daimler eigenlijk ook techreuzen zijn. Door in eigen beheer een wereldwijd platform te bouwen, houden de autofabrikanten grip op hun eigen high premium produkt en wordt stilzwijgend aan de beurswaarde gesleuteld. Vroeg of laat kruipen de waarderingen van de platformen en de autobouwers naar elkaar toe.

In mijn ogen is de zet van BMW en Daimler slim en moedig. Partijen als Uber en Lyft zouden maar al te graag deelnemen in de plannen van de oude industrie iconen. Of BMW en Daimler – na al het gekrakeel met Silicon Valley – dit zullen toelaten is nog maar de vraag. En daarnaast is het een harde les voor de futuroloog. Schakel partijen als BMW en Daimler nooit uit ten faveure van bijvoorbeeld Tesla of Uber. De oude industrie weet als geen ander hoe te vechten gezien hun meer dan honderdjarig bestaansrecht en trackrecord.

Rest mij u een goede handelsweek te wensen.


Jan Dwarshuis is CIO bij Thirteen Asset Management AG. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft een positie in BMW en niet in ander bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.