Financiële Musketiers

Pfäffikon SZ, Switzerland – 2018 kende op de mondiale beurzen een voortvarende start, welke werd opgevolgd door verhoogde volatiliteit. Veel beleggers denken dat volatiliteit een verhoogd risico veroorzaakt, maar dit is onzin. Volatiliteit biedt beleggers met een fatsoenlijke horizon en een beperkte margin veel mogelijkheden om hun portfolio aan te passen. Interessanter is de vraag waar de volatiliteit opeens vandaan komt.

Verandering
De wereld verandert in een rap tempo. Menig business model wordt afgebroken of staat op het punt van instorten. Daarnaast zijn er geopolitiek blijvende verschuivingen zichtbaar en proberen financiële musketiers via cryptomunten de gevestigde orde te slim af te zijn. Handelsbarrières worden opgeworpen met als gevolg dat verschillende landen elkaar economisch opzoeken of juist uitsluiten, hetgeen eerder ondenkbaar was. En dan hebben we het nog niet over de energietransitie of de demografische gorilla die de wereld tevens zal opschudden. Veel onbekend terrein waar niemand u iets zinnigs over kan vertellen.

Glimmende spreadsheets
De belegger vertrouwt ondertussen op de glimmende vooruitzichten van analisten, welke bij voorbaat al waardeloos zijn. Op het eerste gezicht leven we economisch gezien in een walhalla. Lage inflatie, relatief betaalbare lonen, fatsoenlijke bedrijfswinsten; wat wil een belegger nog meer? Dit alles heeft gezorgd voor euforie op de financiële markten, waarbij de kersverse Amerikaanse president Trump nog een extra zetje gaf. Het is niet ondenkbaar dat het economische sprookje nog even aanhoudt. Aan de enorme klap die daarna komt, denken beleggers nog niet. Maar dat we dichterbij het einde van het sprookje zijn, dan aan het begin ervan, staat als een paal boven water. De markt voelt als 1997, voor wie het zich nog kan herinneren.

Cashflow
De goedgemutste beurs wordt ondertussen wereldwijd gedragen door een handvol Amerikaanse techbedrijven. Dit alles baart ons zorgen, omdat het verschil in beurswaarde dat ontstaan is tussen groei- en waardeaandelen geen stand zal houden. Het is niet zo gek dat de beurzen volatieler zijn geworden. Sommige beleggers zijn heel duidelijk bezig met verschuivingen binnen hun portfolio naar pure kwaliteit omdat ze de bui kennelijk al zien hangen. Maar echt eenvoudig is dit niet vanwege de waarderingen. Op basis van gegenereerde vrije cashflow leven we qua beurswaarde in 2028 in plaats van 2018. Geen haan die daarnaar kraait. Immers, heel langzaam ontstaan er generaties die denken dat geld gratis is, diensten gratis zijn, nieuws gratis is en de beurs altijd omhoog gaat. En als de beurs niet omhoog gaat, de overheid intervenieert. Ogenschijnlijk een veelvoud van ongelimiteerde stuwende krachten, waar verschillende financiële musketiers handig gebruik van maken.

Toch zal de prijs hoog – zo niet onbetaalbaar – zijn voor velen. Gevoelsrijkdom is een gevaarlijk (politiek) fenomeen. Wanneer deze prijs betaald wordt weet niemand en kan nog jaren duren. Maar dat de volgende financiële crisis 2008 zal doen verbleken lijkt zich heel langzaam te ontpoppen als een no brainer. Het zou mij niet verbazen dat (waarde) strategieën die voor meer dan honderd jaar goed gefunctioneerd hebben, een comeback op de mondiale beurzen zullen maken.

Rest mij u een goede handelsweek te wensen.


Jan Dwarshuis is CIO bij Thirteen Asset Management AG. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.