Blaffende Honden

Amsterdam – Blaffende honden bijten niet. Heel langzaam nemen we serieus afstand van de 475 en dat is letterlijk en figuurlijk een plus. Het blijft gekunsteld maar wie maalt daar om op dit moment. De heren van de TA krabbelen achter hun oren en als het zo doorgaat zullen ze eerdaags met verhaaltjes moeten komen dat u weer kunt instappen.

Gas terug nemen
Voor mij vaak een signaal om juist wat gas terug te nemen. U krijgt vandaag te maken met wat geleuter over de rente. Maar de ECB en de Bank of England kunnen geen kant op. De inflatie spuit uit alle putdeksels omhoog maar door de kredietcrisis is iedere bankier iemand met eczeem en dus zit de hele handel gewoon nog op slot. Trichet kan dus beter een boekje kopen bij de lokale boekhandel over hoe om te gaan met dilemma’s. Ondertussen verwacht ik dat aan de andere kant van de plas George W. Bush bekend zal maken om daar de rente voor vijf jaar te bevriezen van de in elkaar gedraaide subprime-leningen. Het is een uitvloeisel van het eerdere plan van Paulson om de puinhopen op te ruimen en rust te brengen. Het plan is overigens wel een compromis. De grote vraag is of dit allemaal zal lukken. Ik heb me wel eens kritisch uitgelaten over het huidige beurssysteem.

Schepje Bovenop
Collega Schmull doet er nog een schepje bovenop en stelt terecht het totale systeem aan de kaak. 2008 en de daaropvolgende jaren wordt een jaar om continu een zwemvestje onder uw portefeuille te leggen. En vergeet het vooral niet. Dat kost geld, maar dat is beter dan dat u op de Malediven zit en de nu nog onbekende man met de naald wat prikjes geeft en u berooid op Schiphol landt na een heerlijk verblijf met uw vriendin die gek op geld is.

Terug naar de koersen: Fris en fruitig zien we hogere koersen vanochtend. Een nasleep van wat positieve Amerikaanse geluiden en wat windowdressing dat er in de maak is naar mijn idee. Ik verander niets in mijn strategie en blijf zitten waar ik zit. Vanmiddag krijgen we nog wat macro’s voorgeschoteld. Misschien geeft dat nog wat extra impulsen op deze Spaanse feestdag.


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en was destijds columnist bij Inveztor: Op het moment van schrijven heeft hij long positie in ING, Fortis, Aegon en TomTom en geen positie in andere bovengenoemde fondsen.