Het Grote Sprookjesboek

Pfäffikon SZ, Switzerland – De met liquiditeiten overspoelde financiële markten maken zich al langere tijd geen enkele zorgen over de fundamentele gezondheid van de economie. De ontkoppeling van de opgelopen beurskoersen krijgt steeds meer vorm. De recentelijk wisselvallige gepubliceerde economische feiten onderstrepen dat beeld. De markten vertrouwen volledig op de centrale bankiers die zelfs overwegen de geldkraan nog wat verder open te draaien. Het slimme geld is ondertussen op zoek naar dwazen die geloven in de huidige consensus.

Amusant
Met name in de VS tekent zich sinds begin dit jaar een zijwaarts handelspatroon op de beurzen af. In Europa vieren beleggers feest; van een eventuele correctie ligt niemand wakker en is – volgens velen – verder weg dan ooit. Het is amusant om te zien hoe robots en andere algoritmische trendvolgers de markt opwaarts in beweging proberen te zetten. Het slimme geld probeert gebruik te maken van de situatie en vindt in de robot een koper met tamelijk lege zakken. De robot is een clown met een feestneus op. Serieuze eindbeleggers melden zich steeds minder aan de koopzijde van de markt.

Veilig
In de obligatiemarkt wanen beleggers zich veilig vanwege de opkoopprogramma’s van de ECB. De recente verschuivingen in de obligatiemarkt lijken procentueel gezien indrukwekkend, maar in reële zin stelt het niet veel voor. Interessanter om te vermelden is dat de daadwerkelijke liquiditeit ver te zoeken is. Naar mijn idee versterkte dit de recente beweging in de obligatiemarkt. Het is een ontwikkeling welke de ECB zeker niet ontgaan zal zijn. Belangrijker is wanneer de Fed het renteroer omgooit, want dan zou er immers sprake zijn van een belangrijke trendbreuk, welke decennia lang kan aanhouden. Complete generaties krijgen dan te maken met een financiële omgeving, die voor hun onbekend terrein is. Maar zo ver is het nog niet, zeker niet gezien de recente ontwikkelingen.

Sprookjes
Wanneer fundamenten zoals industriële productie, consumentenbestedingen, verkopen en winst er niet meer toe doen, dan liggen de alsmaar oprukkende beurskoersen in handen van de centrale bankiers. De huidige consensus is dat centrale bankiers de beurskoersen nooit zullen laten dalen. En dat zijn hersenspinsels die thuis horen in het grote sprookjesboek.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.