Incasseer de Pijn

Pfäffikon SZ, Switzerland – Het zal u niet ontgaan zijn dat de kredietcrisis haar tienjarig jubileum viert. De media besteedt veel aandacht aan de crisis en somt lijstjes op wat er van geleerd is en wat niet. Interessant is tevens wie er geprofiteerd heeft van het opmerkelijke beleid van de centrale banken en wie niet. Daarnaast is het financiële landschap – en de bijbehorende waarderingen – grondig verstoord. Een jaren 30 scenario lijkt echter van de baan, of toch niet?

Risico
Wanneer u vandaag de dag uw spaarhypotheek wilt oversluiten heeft u een probleem. En wanneer u naar uw opgebouwde pensioenpot kijkt, wordt u meestal niet vrolijk. Het beleid van de centrale banken heeft het financiële systeem ontwricht. De stortvloed aan geld vond de afgelopen jaren zijn weg, maar het beleid van de centrale bankiers verhoogt wel het risico op bubbels. Startende marktparticipanten hebben geen idee welk risico zij momenteel meetorsen. Goedkoop geld vindt vandaag de dag zijn weg naar met name duurzame goederen zoals bijvoorbeeld een huis. Zodra er meer cash in het systeem komt, ontstaan bij onervaren participanten stelselmatig en onafhankelijk van elkaar bubbels. Zelfs als er gewezen wordt op de fundamentele waarde van de onderliggende belegging wordt de waarschuwing van de zeepbel terzijde gelegd.

Verkrapping
Er staat financiële verkrapping voor de deur, hetgeen gepaard zal gaan met een oplopende rente. Een oplopende rente hoeft geen gevaar te betekenen voor het huidige economische herstel, ook al leest u in de mainstream media wat anders. De bevolkingsgroep die geprofiteerd heeft van het ruime financiële beleid van de centrale bankiers is uiterst klein. Dit betekent dat veel burgers financieel gezien tien jaar na dato nog steeds aan de dakgoot hangen. Er hoeft maar een financieel briesje op te steken en de rapen zijn gaar. Tel daarbij op de destructieve zuigkracht van het internet en het beeld is opeens hoogst onzeker en financieel zwak. Het moment voor een collectieve loonsverhoging is inmiddels aangebroken. Burgers krijgen op die manier de kans om hun financiën beter op orde te brengen na de Grote Recessie. Economische groei moet worden aangegrepen om de financiële verhoudingen beter in balans te brengen.

Jaren 30
Vooropgesteld, de toekomst ziet er rooskleurig uit. De wereld lijkt op veel manieren een omslag te maken, welke extra economische groei zal genereren. De transitie zal – zoals gebruikelijk – voor velen pijnlijk zijn. Daarnaast leven we nog steeds in een jaren 30 scenario. Het kapitalisme en de democratie worden steeds harder op de proef gesteld en inflatie is in aantocht. Wanneer grote groepen financieel niet aansluiten zullen ze zich gaan verzetten, zowel in sociaal als in politiek opzicht. Dit heeft veel weg van een jaren 30 scenario. Het ideale scenario is dat bij een volgende recessie de financiële gevolgen mild zullen zijn, waarbij wetten en afspraken gerespecteerd zullen worden. Maar helaas is de kans op paniek telkens weer groot, zeker in dit tijdsgewricht. Zelfs de rustige intelligente buurman kan keihard geraakt worden tijdens een jaren 30 scenario en in paniek raken. Mocht het zo ver komen dan zit er niets anders op dan de pijn te incasseren. Een goede – financiële – voorbereiding is daarbij raadzaam.

Rest mij u een goede handelsweek te wensen.


Jan Dwarshuis is CIO bij 1324 | by Thirteen Asset Management AG. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.