Tesla Believers

Pfäffikon SZ, Switzerland – In plaats van de geprognotiseerde 80.000 Model 3’s zette Tesla in 2017 slechts 1.770 van deze bolides weg. Dat de koers van Tesla in 2017 grofweg met 50% procent opliep en een duizelingwekkende beurswaarde kent reflecteert niet bepaald een verwacht gezond financieel fundament. De belegger gelooft kennelijk in de gelikte marketing strategie van de heer E. Musk in combinatie met een opgeleukt Chinees product. Het moet gezegd worden, Tesla verdient de eer om als eerste het elektrisch rijden voor een groter publiek aantrekkelijk gemaakt te hebben. De hamvraag is of Tesla zijn eigen succes zelf zal overleven.

SolarCity
Wanneer het over Tesla gaat heeft iedereen wel een mening. De één vindt het een overgewaardeerde automobielbouwer, de ander vindt het een accu fabrikant en de derde een bedrijf dat actief is in de solar industrie. Feit blijft dat Musk een erkent en uiterst succesvol goochelaar is en goed voor zijn familie zorgt. Ondergetekende is officieel afgehaakt na gegoochel op de beurs door Tesla.

Tesla kocht immers SolarCity voor USD 2,6 miljard maar niemand kan mij uitleggen waarom. Tesla had SolarCity niet nodig om te starten met de verkoop van zonne-energie in de showrooms van Tesla of om het zonnedak te ontwikkelen. Dit zonnedak was in de basis al een Tesla ontwikkeling. Het lijkt derhalve een reddingspakket te zijn geweest voor Musk en zijn neven Lyndon en Peter Rive, die honderden miljoenen, zo niet miljarden, verloren zouden hebben als SolarCity bankroet was gegaan. Dit is niet in het belang van de Tesla aandeelhouder en maakt tevens het originele businessmodel van Tesla troebel. Normaal gesproken houden beleggers niet van onduidelijke investeringsomgevingen.

Burn Rate
Ondertussen zit de gevestigde orde in de automobielindustrie niet stil. Tesla kan zich opmaken voor een waslijst aan concurrentie in de jaren die komen gaan. Tesla verbrandt circa USD 500.000 per uur (!), ook wel de ‘burn rate’ genoemd en verdwijnen subsidies als sneeuw voor de zon. Beleggers die de laatste tech bubbel hebben meegemaakt herinneren zich de zogenaamde ‘burn rate’ nog wel. Tesla is volledig afhankelijk van het enthousiasme en het geduld van de financiële markten of de diepe zakken van een onbekende prins op het witte paard. Het verbaast mij dan ook niets dat Musk het ene naar het andere proefballonnetje presenteert om de Tesla droom in stand te houden.

Deze week heb ik mij verdiept in de optie materie ter beurze rondom Tesla. Gebruikelijk is dat ik alle varianten doorreken voordat er een positie wordt ingenomen. De uitkomst van mijn reguliere onderzoekje is aan de ene kant stuitend en aan de aan de andere kant begrijpelijk. De puts voor de firma Tesla zijn – qua waardering – nog veel duurder dan de aandelen zelf. Kennelijk sluit de markt een mogelijke deconfiture van Tesla niet uit gezien de huidige prijsstelling in openbaar verhandelbare puts. Voor beleggers en believers in Tesla is het raadzaam deze openbare marktinformatie eens rustig te overdenken.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is CIO bij Thirteen Asset Management AG. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.