Goochelen met Gerrit Zalm

Pfäffikon SZ, Switzerland – De ABN AMRO wil dolgraag naar de beurs. De bankiers aan de Zuidas willen maar al te graag verlost worden van zuigende ambtenaren met lastige vragen. Voor bestuursvoorzitter Gerrit Zalm moet het de kroon op zijn werk worden. Eindelijk een fatsoenlijk salaris, een dito bonus en een auto met chauffeur. Zou Zalm zijn vriend Dirk Scheringa – van de teloorgegane DSB Bank – nog wel eens bellen? De DSB Bank is het ultieme rovershol voor curatoren geworden, dit overigens terzijde. En Gerrit Zalm? Zalm beweegt zich als een kameleon door de financiële wereld.

Swaprisico
Ik kan mij nog goed herinneren dat in de jaren negentig van de vorige eeuw met name institutionele beleggers afscheid namen van bankaandelen. De reden was dat banken volgens deze instituten niet goed genoeg rendeerden. Ruim 25 jaar later worstelen banken als geen ander met hun businessmodel dat in een rap tempo afbrokkelt.

Ondertussen goochelt Gerrit Zalm met de cijfers van de ABN AMRO om de Tweede Kamer mild te stemmen. Daarnaast moeten beleggers geïnteresseerd raken in de bank. Zalm presenteerde onlangs winstcijfers die er niet om liegen. Op het eerste gezicht doet de ABN AMRO het geweldig. Wanneer we wat dieper kijken dan worden de cijfers geflatteerd door de gratis geldkraan van de ECB. Daarnaast wordt er geschoven met de stroppenpot en worden ratio’s opgepoetst. Met een balans zoals die van de ABN AMRO is het een peulenschil om lachend cijfers te presenteren.

Maar hoe zit het eigenlijk met de swaprisico’s van de bank? ABN AMRO en haar accountant KPMG geven onvoldoende inzicht over dit swaprisico en wat voor een impact dit heeft op de solvabiliteit van de bank. Ik verwijs daarbij naar onder andere verschillende woningcorporaties. Daarnaast maakt de bank ongehoorde kosten om ondernemers te knevelen die in zwaar weer zijn gekomen door de kredietcrisis. Deze kosten worden vakkundig onder het tapijt geschoven.

Slechte Deal
Vanuit het perspectief van de Nederlandse belastingbetaler zou ik de ABN AMRO bank voorlopig niet verkopen. Circa 28 miljard euro in een bank pompen om er vervolgens circa 17 miljard voor terug te krijgen is volgens mijn simpele rekenmethode een uiterst slechte deal. Het is schattig dat de Minister van Financiën – Jeroen Dijsselbloem – het verlies wegmoffelt in de Nederlandse staatsschuld en beweert dat de impact voor de Nederlandse belastingbetaler op dit moment nihil is.

Kennelijk heeft Dijsselbloem weinig opgestoken van zijn illustere wijlen partijgenoot Joop den Uyl, grondlegger van de uit de hand gelopen schuldenlast van Nederland. De impact is mogelijk momenteel nihil door de negatieve rente, maar de kinderen van Dijsselbloem zien de staatsschuld met circa 11 miljard euro stijgen en moeten dat vroeg of laat terugbetalen en hier wellicht spoedig rente over betalen. U weet hoe dit met Griekenland gaat vandaag de dag.

Huiswerk
Vanuit mijn perspectief zal ik nooit en te nimmer inschrijven op een beursgang van de ABN AMRO bank. Ik heb (te) veel jaarverslagen gelezen van financiële instellingen en heb er wereldwijd slechts drie kunnen vinden die aantrekkelijk en solide zijn als belegging. Helaas zit daar geen Nederlandse financiële instelling bij. Mocht u toch willen inschrijven op de IPO van de ABN AMRO dan raad ik u aan, vooral uw huiswerk te doen om het goochelen van Zalm te ontrafelen. Luister vooral niet naar uw trouwe bankmedewerker, want die heeft mogelijk een dubbele pet op.

Rest mij u een goed weekend te wensen.


Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel en wordt hier niet voor betaald. Ook betaalt hij niet voor het plaatsen van zijn columns. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.