Het Buigende Decennium

Barcelona – Zo langzamerhand is er bij iedere gemiddelde konijnenkop wel doorgedrongen dat er iets vreselijk mis is met onze economie. Daar waar wij in 2008 nog volledig ontoerekeningsvatbaar werden verklaard op guitige feestjes en partijen, daar heerst nu gelatenheid en berusting.

Het feest in Europa is over. Ruim 10 jaar lang zijn er slingers opgehangen terwijl niemand de rekening wilde oppakken. En nu is het te laat. Zwak financieel beleid, regeringsleiders die knietjes hebben waar de eerste de beste prostituee om gaat gniffelen, heeft er toe geleid dat zelfs Nederland tot over zijn oren in de schuld zit. U hoefde gisteren slechts het warme betoog over de miljoenennota maar tot u te nemen en u weet dat de rapen ook voor u gaar zijn.

Geen Geloof
Het is niet voor niets dat wij al langer geen geloof meer hebben in onze regeringsleiders ook al is Rutte onze bloedgroep en komt hij welbespraakt en zelfverzekerd over. Maar het rijtje blunders liegt er niet om. Jan Kees de Jager die doodleuk verkondigd dat garanties geen kwaad kunnen jegens Griekenland, Rutte die zich verrekent met slechts zo’n slordige € 50 miljard en als klap op de vuurpijl de miljoenennota die al lang op straat ligt.

Het oogt allemaal niet professioneel. Het kabinet lijkt op de Zwitserse grootmacht UBS dat ook een bijzonder goede naam heeft maar waarbij de CEO werkelijk waar geen flauw benul heeft wat er binnen zijn bank omgaat. Hoe dan ook, uw dienaar predikt alweer sinds 2008 dat de EU een openluchtmuseum wordt en dat u als belegger hier niets te zoeken heeft. Wij hebben geen geloof in deze regio voor het komende decennium.

Wij zijn al veel langer fan van de CIS-Regio zoals u wellicht weet en spelen daar ook al wat jaartjes succesvol op in met onze Columbeurs-Portefeuille. Maar daar blijft het niet bij. We komen daar eerdaags nog eens fijntjes bij u op terug. Deze regio verdient meer aandacht en wordt doodleuk consequent door de Westerse media de grond in geboord. Onze banden met deze regio gaan overigens ver terug waar u handig gebruik van kunt maken, maar dit terzijde.

Opvallend is dat wij steun krijgen uit onverwachtse hoek. Anil Gupta, professor voor strategie van de universiteit van Maryland betoogt tegenover CNBC dat het huidige decennium het meest risicovolle decennium is tussen 1950 en 2050. Waarvan akte. Het gaat volgens Gupta om een zogenaamd ‘inflection decade’.

Europa en de VS zouden diep door het stof moeten waarbij het Westen zich moet voorbereiden op een crisis gepaard gaand met een ‘permanent verlies’, lees deflatie. Deze onevenwichtigheden in de wereldeconomie zijn volgens Gupta een grote bron van zorg en vereist verregaande maatregelen om er weer bovenop te komen. Gupta slaat de spijker op z’n kop.

9/11
Het was en is niet onze bedoeling om uw Prinsjesdag te veranderen in een soort 9/11 op financieel gebied. Maar helaas kunnen wij niet anders dan het gedachtegoed van Gupta onderstrepen. Doe uw voordeel er mee. Het is – als belegger – zeker nog niet te laat.


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.