Rustig op Vakantie

Amsterdam – Iedereen om me heen gaat rustig op vakantie en gaat weer eens een ultieme poging wagen om in zo’n aluminium banaantje terecht te komen. Maar heel langzaam druppelen er toch wat signalen binnen die de vakantie flink kunnen verstoren. Dit zijn de weken waarin je, voor de wat meer zwartgallige ingestelde belegger, eenvoudig wat paniek kunt schoppen. Op afstand al zittend aan de glühwein de markten even goed inschatten is gewoon een hachelijke zaak. Ik heb er zelfs al moeite mee als ik s’morgens bij dag en dauw in mijn virusskiff stap en vijf minuten te laat ben voor de opening. Dus laat staan om vanuit een rumoerig skidorp of een exotisch strand dat buiten onze tijdszone ligt een vakkundige inschatting te maken welke kant we op gaan.

Meer Signalen
En heel langzaam sijpelen er meer signaaltjes binnen die mijn eerdere sceptische houding over de lange trend bevestigen. Het feit dat de Dow al ruim 2,5 jaar geen noemenswaardige correctie heeft laten zien, de VIX die maar niet van z’n plek wil en het vastgoed dat op de beurs dwars door het dak getrokken is, zijn er zo maar een paar. Om over Iran nog maar even te zwijgen. Een ander signaal is dat er weer grof met geleend geld aandelen gekocht worden. Sterker nog, dat is nog nooit zo hoog geweest. De belegger met een fatsoenlijk werkend lange termijn geheugen kan zich nog wel herinneren waar dat allemaal eens heeft toe geleid.

Sneeuwbal
De bekende rollende sneeuwbal komt dan op de wintersport snel op je netvlies te staan, of niet soms? Verder verwijs ik u naar de uitzending van afgelopen weekend van Buitenhof (www.buitenhoftv.nl). Daarin kwam de rol van onze grote pensioenfondsen ter discussie te staan. Zij investeren immers vrolijk mee in diverse hedgefunds en de private equity om het rendement op het belegd vermogen wat op te krikken. En dat gaat niet zonder succes. Maar het kan zo maar eens gebeuren dat de beheerder van het hedgefund een leuk grapje in elkaar draait waarbij de pensioengerechtigden wel eens hun geliefde baantje kwijt zouden kunnen raken. Een grappig gegeven waarover in de uitzending helaas te kort gediscussieerd wordt. Feit is dat de bovenstaande problematiek inmiddels ook bij het grote publiek langzaam begint door te dringen. Terug naar de waan van alle dag. KPN doet het lekker en mijn eerdere koersdoel dat ik in mijn bolletje had van zo’n € 13,= komt langzaam binnen handbereik.

Het eerder aangekondigde feest bij Endemol lijkt nu dan toch echt te gaan beginnen en mijn positie in Akzo doet het goed waarbij de eerder gegeven premie er nu echt uit vliegt. Mijn pakketje Wegener laat ik nog lekker liggen omdat ik van mening ben dat het allemaal nog wel wat hoger kan en zelfs RDSA lijkt wat op te krabbelen. En eindelijk krijgt het vastgoed eens een tikkie. Ik zou wel eens rustig op vakantie kunnen.


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en was destijds columnist bij Inveztor: Op het moment van schrijven heeft hij een positie in Akzo, RDSA en Wegener en geen positie in andere bovengenoemde fondsen.